Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte baraj, gölet, regülatör, sel kapanı ve sulama kanallarında serinlemek amacıyla suya girilmesinin ciddi tehlikeler oluşturduğunu belirterek vatandaşlara uyarıda bulundu.
DSİ tarafından yapılan açıklamada, ülkenin gıda ve enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilen su depolama ve iletim tesislerinin yüzme veya serinleme amacıyla kullanılmasının hayati risk taşıdığı vurgulandı. Açıklamada, bu tesislerin görünen ve görünmeyen birçok tehlike barındırdığı ifade edildi.
Baraj ve göletlerde taban yapısının engebeli olması nedeniyle su derinliğinin aniden değişebildiği, bu durumun özellikle yüzme bilmeyen kişiler için boğulma riskini artırdığı belirtildi. Ayrıca tabanın, akarsuların taşıdığı balçık benzeri yapışkan malzemeyle kaplı olması nedeniyle suya giren kişilerin zeminde mahsur kalabileceği kaydedildi.
Açıklamada, barajlarda su tahliyesi veya enerji üretimi sırasında oluşan güçlü yüzey ve dip akıntılarının sürüklenme ve vakum etkisine neden olduğu, bu akıntıların profesyonel yüzücüler için dahi ciddi tehlike oluşturduğu bildirildi. Depolanan suyun düşük sıcaklığının ise ani kramp ve hipotermi riskini artırdığına dikkat çekildi.
Sulama kanallarının da yüksek akış hızı, eğimli beton duvarları ve yosun nedeniyle kaygan yüzeyleri sebebiyle farklı riskler taşıdığı belirtilen açıklamada, kanala giren kişilerin çıkmakta zorlanabileceği ve kuvvetli akıntıya karşı koymasının mümkün olmayabileceği ifade edildi.
DSİ, baraj, gölet, sel kapanı, regülatör ve sulama kanallarının yüzme, serinleme veya eğlence amacıyla tasarlanmadığını hatırlatarak, bu tesislerde bulunan su alma yapıları, sifonlar ve menfezlerin yaralanma ve can kaybına yol açabilecek tehlikeler içerdiğini bildirdi.
Açıklamada, söz konusu tesislerin çoğunlukla yerleşim yerlerinden uzak bölgelerde bulunduğu, olası bir boğulma olayında yardım çağrısının gecikebileceği ve ilk müdahalenin zamanında yapılamamasının hayati sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.
DSİ, tüm bu nedenlerle baraj, gölet, sel kapanı, regülatör ve sulama kanallarına herhangi bir amaçla girilmesinin kesinlikle yasak olduğunu belirtti. Kurum, uyarı levhaları ve tel örgülerle fiziki tedbirlerin sürdürüldüğünü, bu alanlara giren kişilerin görülmesi halinde önce uyarılması, sonuç alınamaması durumunda ise güvenlik güçlerine bilgi verilmesinin önem taşıdığını kaydetti.


