• Temmuz 11, 2026

Sıfır Atık Hareketi kapsamında uygulanan Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemiyle 10 gün içinde 18 milyon 775 bin 861 içecek ambalajı toplandı. Sisteme kayıtlı kullanıcı sayısı ise 1 milyon 992 bini aştı.

Sıfır Atık Hareketi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) sistemi, kısa sürede önemli bir geri kazanım başarısına ulaştı. Ulusal entegrasyon sürecinin başladığı 1 Temmuz’dan itibaren geçen 10 günlük dönemde 18 milyon 775 bin 861 içecek ambalajı sisteme kazandırıldı.

Türkiye genelinde 81 il ve 973 ilçede uygulamaya alınan sistem, plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarının kaynağında ayrı toplanmasını, dijital olarak takip edilmesini ve yeniden ekonomiye kazandırılmasını hedefliyor.

DOA logolu ambalajlarını depozito iade makinelerine veya manuel iade noktalarına teslim eden vatandaşlar, her uygun ambalaj için 1 lira teşvik ödemesi alıyor. İade işlemlerinin ardından teşvik tutarı, DOA mobil uygulamasındaki dijital cüzdana aktarılıyor.

Sisteme gösterilen ilgi kullanıcı sayılarına da yansıdı. Uygulamanın aktif kullanıcı sayısı 1 milyon 992 bin 6’ya ulaştı.

İşletmelere ekim sonuna kadar kayıt süresi

Zorunlu uygulama kapsamında otel, restoran ve kafe işletmelerinin, Depozito Bilgi Yönetim Sistemi (DBYS) üzerinden ekim ayı sonuna kadar kayıt işlemlerini tamamlayarak birlikte çalışacakları yetkilendirilmiş saha operatörlerini belirlemeleri gerekiyor.

Belirlenen süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler hakkında ilgili mevzuat doğrultusunda idari işlem uygulanacak.

Kayıtlarını tamamlayan işletmelerde biriktirilen DOA logolu ambalajlar, yetkilendirilmiş operatörler tarafından düzenli olarak teslim alınarak geri dönüşüm sürecine dahil ediliyor. Sisteme kazandırılan her DOA logolu ambalaj için işletmelere 20 kuruş teşvik ödemesi yapılırken, toplama, taşıma ve doğrulama işlemleri dijital altyapı üzerinden güvenli ve izlenebilir şekilde yürütülüyor.